Hoe werkt een hardloop horloge?

Hou je van sport? Doe je aan fitness, bodybuilding, hardlopen of wielrennen? Je kan dan eigenlijk niet zonder een goed sporthorloge. Een sporthorloge heeft veel voordelen. In dit blog lees je de meest gestelde vragen. Hoe werkt een sport horloge precies en wat kan je er allemaal mee meten?

Een sporthorloge houdt een registratie bij van alle gegevens van het sporten. Denk hierbij aan de tijd, de actuele gemiddelde snelheid en de afstanden en routes die je gelopen hebt. Ook houdt het horloge bij hoe hoog je hartslag is, en hoeveel calorieën je hebt verbrand tijdens jouw work-out. Een sporthorloge kan je helpen op een veilige manier efficiënt te sporten.

Hoe wordt de slaap bijgehouden?

Een sporthorloge meet de slaap op basis van accelerometers en de hartslag. Er wordt gekeken naar de bewegingen tijdens de slaap. Je maakt namelijk in je slaap korte bewegingen, die je als je wakker bent niet maakt. Het sporthorloge detecteert zo automatisch wanneer je slaapt. Je kan zo bijhouden hoeveel uren je slaap op een nacht. Sommige mensen beweren amper geslapen te hebben maar hebben dan toch voldoende uren geslapen. Met een sporthorloge of smartwatch kan je dit goed in de gaten houden.

Hoe worden stappen geteld?

Een hardloophorloge of smartwatch zit vol met sensoren. De technologie houdt precies bij hoe hard je loopt en in welke richting. In het horloge zit een ingebouwde versnellingsmeter, een gyroscoop en een kompas. Het horloge combineert alle data en zo weet jouw horloge of je aan het wandelen, hardlopen of fietsen bent, en in welke richting je gaat. Dankzij de GPS-sensor weet het horloge ook waar je je bevindt.

Hoe wordt de hartslag gemeten?

Het is van belang dat je het horloge op de juiste plaats draagt om een goede hartslagmeting te verkrijgen. Draag daarom het horloge twee vingers gemeten vanaf het begin van je pols. Er zit een sensor in het horloge die de bloedstroom kan lezend door je huid heen. Hoe zachter het weefsel op de plek van de sensor is, hoe nauwkeuriger de meting. Het is het beste het horloge niet op een tattoo te dragen omdat de meting dan beïnvloed kan worden.

Hoe nauwkeurig is GPS?

De nauwkeurigheid van GPS in een sporthorloge neemt toe naarmate er meer satellieten zijn op de plek waar je je bevindt. Het duurt ook meestal even voordat je hardloophorloge het signaal oppikt. De wat duurdere sporthorloges hebben ook ingebouwde barometers. Als die verandert “ziet” het horloge het als hoogteverschil.

Hoe nauwkeurig is de gemeten snelheid?

Ook dit hangt weer af van het GPS-signaal. Als dit signaal slecht is, zal de nauwkeurigheid van het meten van snelheid afnemen. Je kan dit soms hebben als je tussen hoge gebouwen loopt. Een dicht en nat bladerdek of betonnen muren zullen zorgen dat het signaal geblokkeerd wordt. 

Hoe wordt de rusttijd gemeten?

Het horloge meet de hersteltijd van een training op intensiviteit en de VO2 Max. De hersteltijd verschijnt op je horloge direct na afloop van een activiteit en telt dan op een hardloophorloge af naar het moment voor een nieuwe work-out. Het sporthorloge houdt lang niet altijd rekening met de duur van een work-out. Hierdoor kan het zo zijn dat een lange rustige hardloopsessie een veel kortere hersteltijd oplevert dan een kort intensief rondje.

Waarom kiezen voor een sporthorloge

Een smartwatch is meer een verlengstuk van je smartphone. Als je echt je sportprestaties goed wil meten kies je voor een echt sporthorloge. Een sporthorloge geeft je inzicht in hoe je sport en houdt ook de voortgang goed bij. Alles wordt in overzichtelijke tabellen weergegeven. Sommige meten ook de VO2 max meting en bepalen op die manier jouw conditie. Welk sporthorloge voor jou het beste is? Dat is afhankelijk van welke sport er beoefend wordt en hoe fanatiek je daarin bent.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *