Als je interesse voor een hardloophorloge is gewekt, kan het aanbod behoorlijk overweldigend zijn. Er zijn tientallen merken sporthorloges en ieder merk heeft weer een aantal modellen met diverse functies. Bovendien hangt aan elke model een ander prijskaartje. Welke past nou goed bij jou? We probeer in dit topic daar antwoord op te geven.

Kopen van een hardloophorloge als beginner

Allereerst is het goed om te beseffen of je op de juiste zoektocht bent beland. Wil je een multifunctionele smartwatch, waar je incidenteel mee gaat sporten? Of wil je serieus aan de slag om je hardloopprestaties te verbeteren?

Een hardloophorloge geeft je een goed inzicht in je prestaties en inspanningen. Of dat nou gaat om het bijhouden van je afstand, intensiteit of hoe snel je hebt gelopen.   

Hoe kies je een horloge?

Te beginnen is budget belangrijk. De instapmodellen met ingebouwde GPS sensor starten vanaf ongeveer honderd euro. Als je onder de 100 euro wilt spenderen, kun je wellicht het best je smartphone blijven gebruiken met een app als Strava of Runkeeper. Het nadeel is dat je de telefoon moet meenemen – eventueel in een sleeve om je arm – en dat je daarmee alleen de route en de snelheid meet. Je hebt met een mobiele app beperkte inhoudelijke functies om je prestaties goed te meten.

Er van uitgaand dat je meer dan 100 euro wilt uitgeven, gaan we verder in op de verschillende instapmodellen van hardloophorloges. We maken op deze website een scheiding tussen ‘instap’ horloges en gevorderde horloges. Hieraan ten grondslag ligt met name de prijs van de horloges. We maken een schifting tussen 100-250 euro voor instap horloges en daarboven voor gevorderde / extra veelzijdige horloges. 

Wat zijn de belangrijkste features?

Naast budget zijn met name de gewenste functionaliteiten van een hardloophorloge belangrijk. De belangrijkste zaken ons inziens, als je wilt overgaan tot aankoop van een horloge zijn:

  • GPS nauwkeurigheid
  • Hardslag monitoring
  • Batterijduur
  • Uiterlijk
  • Mogelijkheid om workouts aan te maken

Voor je zelf is het om te beoordelen welke van deze zaken voor jou het belangrijkste zijn. Denk aan onderstaande tips:

  • Wil je dat het horloge nauwkeurige metingen heeft en snel verbinding heeft met de GPS/Galileo systemen?
  • Wil je op hartslag gaan trainen? Dan ben je inzicht nodig in je hartslag. Diverse horloges hebben een polsmeting. Deze is niet altijd betrouwbaar. Alternatief is een borst hartslag meter om te doen. Je horloge moet een externe meter in het laatste geval wel ondersteunen. Bekende protocollen daarvoor zijn ANT+ of Bluetooth. Compatibiliteit verschilt per horloge. 
  • Ben je van plan om het horloge overdag te dragen? Dan is het fijn dat het horloge lang op een accu meegaat en dat het uiterlijk je in de smaak valt.
  • Wil je van te voren nadenken over je trainingsplan en deze alvast inplannen? Zodat je het plan volgt in plaats van te lopen zonder een concreet doel? Dan is het wenselijk om een workout in uitvoering te kunnen zetten. Hetzij op het horloge zelf of via een online tool die door de leverancier van het horloge wordt aangeboden, zodat je de activiteit kunt synchroniseren naar je horloge. 

Beste horloges voor beginners 2021

Ieder jaar komen er nieuwe horloges uit. We werken dit overzicht dan ook frequent bij. Onderstaand vind je een recente vergelijking van de top 5 beginnershorloges van 2021.

Een hardloophorloge als je opzoek bent naar veel waar voor je geld

Deze Forerunner 45 heeft alle basis functies die je als een beginnende hardloper nodig bent. Een ingebouwde GPS-sensor, hardslag sensor, VO2-max meter, slaap en activiteit tracker en slimme notificaties. Bij Garmin krijg je toegang tot Garmin Connect, waar via je eenvoudig trainingsplannen naar je Forerunner kunt syncroniseren. Daarnaast is dit model voorzien van Incident Detection. Als je je smartphone ook mee hebt, kan je horloge een melding triggeren als je horloge een ongeval detecteert. De prijs zit op dit moment rond de 170 euro. Een goede prijs als je ons vraagt, voor de functionaliteit die krijgt voor dit bedrag.

Voordelen
  • Goede prijs kwaliteit verhouding. Veel waar voor je geld.
  • Functies: GPS, polshartslagmeter, hersteladvies, bluetooth
  • Sync trainingen van Garmin Connect naar je Forerunner
  • Compatibel met Strava
Nadelen
  • Geen ingebouwde muziekopslag
  • Niet compatibel met alle Huawai smartphones

Veelzijdig, gunstig geprijsd & ‘she got the looks’ 

Dit horloge wordt doorgaans aangekaart als een fitness tracker. Toch zijn we van mening dat de Ignite meer is dan dat. De Ignite is licht van gewicht, ziet er mooi uit en bevat alle basis functionaliteiten voor jou als beginnende hardloper die serieuzer wil trainen en de route en hartslag wil bijhouden met een pols hartslag meter. Bovendien biedt de Ignite bovenop de basisfuncties herstel inzicht. Kortom, een mooie basis-watch waar je mee van start kunt. De prijs zit rond de 160 euro op moment van schrijven.

Voordelen
  • Functies: GPS, polshartslagmeter, hersteladvies, slaaptracker, bluetooth
  • Houd hartslag(zones) bij tijdens het trainen, zodat je gericht kunt trainen
  • Compatibel met Strava
  • Plan en sync. je trainingen in Polar Flow
  • Waterproof
Nadelen
  • Geen ingebouwde muziekopslag