Hardlopen is een van de meest populaire sporten in Nederland. Ondanks dat voetbal als nummer één sport wordt beschouwd is dat qua actieve deelnemers waarschijnlijk niet helemaal waar. Bij het bekijken van de populairste sporten kijken ze naar de ledenaantallen. Omdat veel mensen alleen hardlopen of met vrienden, maar niet in clubverband is het moeilijk om een schatting te maken van alle hardlopers in Nederland. Het gaat om vele honderdduizenden actieve hardlopers. Het is een makkelijke sport om zelf te doen en gemakkelijk om te leren. Het moeilijke aan hardlopen is het bepalen van jouw ritme en ervoor te zorgen dat je gemotiveerd blijft. Ook een gedegen schema voor beginners is van essentieel belang.

Hardloophorloges

Een goede manier om gemotiveerd te blijven – en een stap te maken in je prestaties – is door het gebruik van een hardloophorloge. Een hardloophorloge is dé manier om jezelf te blijven pushen naar het volgende doel. Ook is het de perfecte manier om te zien op welk tempo en welke afstand voor jou geschikt is en zo op een constante manier te kunnen trainen. Niet alleen op gevoel, maar op basis van je gemeten eerdere prestaties. Ondanks dat hardlopen voor iedereen makkelijk te leren is, kun je nog steeds makkelijk blessures oplopen. Het is heel belangrijk dat je het op je eigen tempo doet. Hierdoor overbelast jij je lichaam niet. Het is ook daarom belangrijk op het langzaam op te bouwen. Je traint je lichaam om langere afstanden te rennen. Een hardloophorloge helpt je hier goed bij. Het volgt je hardloop proces en vertelt je precies wat je wel en niet kan doen.

Verschillende functies

Een hardloophorloge heeft verschillende functies die je kunnen helpen bij het hardlopen. Een daarvan is een gps tracker. De gps tracker houdt precies bij waar je bent geweest, welke route je hebt genomen en hoeveel kilometer je natuurlijk hebt gelopen. Je hardloophorloge berekent ook hoe lang je aan het lopen bent geweest. Bij sommig horloges moet je hiervoor op ‘start’ drukken en dan neemt hij de tijd tot jij weer op ‘stop’ drukt. Bij andere horloges berekent hij via je gps hoe lang je over een bepaald stuk hebt gedaan. Bij beide komt dan de snelheid eruit. Het horloge geeft dan ook aan of je niet te hard of te langzaam hebt gelopen. Alle hardloop horloges hebben een bijbehorende app. In deze app kun je altijd alle gegevens uitlezen en ook bewaren. Je krijgt hierdoor een goed overzicht van je vooruitgang.

Hartslag meting

Tijdens het hardlopen is ook het belangrijk dat je bewust bent van je hartslag. Je wil niet dat je hartslag te hoog. als dit zo is dan loop je te snel. Hierdoor krijg je sneller last van verzuring en moet je eerder stoppen. Kortom, om bewust te zijn van je inspanningsniveau, is het belangrijk dat je bewust bent je hartslag. Hoe meer je loopt op het goede tempo, hoe langer je het kan volhouden. Sommige horloges meten je hartslag via een hartslagband die je om je middel moet doen. Andere horloges hebben een ingebouwde hartslagmeter die bij je pols meet. Als je het heel belangrijk vindt om je hartslag duidelijk te hebben is het aan te raden om een horloge te kopen met een bijbehorende band. De hartslagmeting bij je pols is vaak minder nauwkeurig. De meeste moderne hardloop horloges hebben standaard gps en een hartslag meter aan boord. Maar let er op bij je aanschaf of deze basiselementen op het sporthorloge zitten als je deze functies belangrijk vindt.

Trainingsprogramma

 Als je het fijn vindt om je strak aan een programma te houden dan is het goed om een horloge uit te kiezen waar jij je eigen programma kan uploaden. De meeste apps hebben al kant en klare trainingsprogramma’s die je zo in je sporthorloge kun uploaden. Het horloge vertelt je dan tijdens het hardlopen hoe lang je nog moet. Ook is het heel handig voor interval trainingen. Het horloge laat een piepje horen wanneer je moet gaan wandelen, maar ook weer een piepje wanneer je weer moet hardlopen. Sommige horloges zijn handig om alleen om te hebben tijdens het hardlopen. Maar er zijn ook meerdere die je altijd om kan hebben. Deze horloges letten dan ook op de hoeveelheid slaap die hebt gekregen. Slaap is heel belangrijk voor je gezondheid en hierdoor kun je daar ook goed op letten.

Verschillende soorten hardloophorloges

Omdat hardlopen zo populair is, is de markt voor hardloophorloges ook gegroeid. Hierdoor zijn er ontzettend veel verschillende soorten horloges op de markt. Allemaal hebben ze hun voor- en nadelen. Ze hebben ook allemaal verschillende functies zoals je net hebt kunnen lezen. Voordat je begint met kiezen is het dus belangrijk om te weten welke functies jij op je hardloophorloge wil. Als je het fijn vindt om naar muziek te luisteren tijdens het hardlopen maar je wil je mobiel niet meenemen dan zijn er ook hardloophorloges waar een muziekspeler is ingebouwd. Dan zoals gezegd zijn er ook hardloophorloges die je de hele tijd kan dragen. Je kan dan ook nog eens kiezen uit een model die eruitziet als een normaal horloge, of je kan gaan voor een sportief model.

Bekende merken

In de wereld van hardloophorloges zijn er verschillende merken te vinden. Een van de meest bekende merken is Garmin. Volgens vele marktonderzoeken is Garmin ook met verre het beste merk. Het nadeel wel van Garmin is dat, omdat het zo populair is, je flink betaalt voor de naam. Een van de modellen die ze hebben is Vivomove style. Dit lijkt op eerste gezicht een gewoon horloge maar je kan op het scherm tikken en hij verandert in een hardloophorloge. Dit horloge heeft alles erop en eraan zitten van gps tot sportprogramma’s. En dan niet alleen hardlopen maar ook voor zwemmen, yoga en kracht. Je ziet dit wel terug in de prijs van dit horloge kost ten minste €299,90. Bij Garmin heb je vaak wel de hartslagmeting via de pols.

Nog meer merken

Dan heb je naast Garmin ook nog het merk Polar. Dit is in Nederland samen met Garmin de top van de markt. Zij hebben het model A300 Black HR en deze kun je gebruiken voor alle sporten. Je krijgt er een gratis hartslagband bij voor om je middel. Het scherm laat naast je aantal stappen ook het aantal verbrande calorieën zien. Je kan je eigen doel instellen en dit horloge telt dan samen met je af. Polar is goedkoper dan Garmin en de A300 kun je al bestellen voor een bedrag rond de €110. Naast Polar zijn er uiteraard ook de minder bekende merken voor hardloophorloges, als b.v. TomTom. TomTom heeft het model Runner Black. Dit horloge meet je gelopen kilometers en ook je verbrande calorieën. Ook houdt hij goed je hartslag bij. Zodra je te tempo te hard is en je hartslag stijgt, geeft hij een piep om je waarschuwen. Ook is dit horloge perfect voor mensen die zwemmen want hij houdt ook bij hoeveel baantjes je hebt gezwommen. Dit horloge is te koop voor €199,-

Ontzettend veel keuze

Er zijn ontzettend veel keuzes in de wereld van hardloophorloges. De drie die hierboven zijn beschreven zijn nog maar de tip van de sluier. Omdat er dus zoveel verschillende keuzes zijn is er altijd wel eentje die perfect bij jou past. Tegenwoordig kun je hardloop horloges in allerlei verschillende stijlen en kleuren vinden. Zoals al gezegd is het het makkelijkst om even een lijstje te maken van wat jij zoekt in een hardloophorloge. Het is dan makkelijker om goed te filteren op alle verschillende soorten horloges. Wil je graag je hardloop niveau omhoog tillen dan is een hardloophorloge het perfecte middel daarvoor.

Wij hebben geprobeerd een overzicht op te stellen om makkelijk een afweging te kunnen maken tussen de keuzes. Dit overzicht van beste hardloophorloges vind je hier.